Motoman HD7/HD8 - Hygiënische handlingrobots

Yaskawa breidt het assortiment uit op het gebied van hygiënegevoelige robottoepassingen met een nieuwe, in Europa ontwikkelde serie: de fabrikant introduceert de eerste twee HD-modellen met een draagvermogen van respectievelijk 7 kg en 8 kg.

De nieuwe krachtige 6-assige robots, die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA, zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de biowetenschappen en voedingsmiddelenindustrie. 
 

 

De robots in de nieuwe HD-serie (HD staat voor "Hygienic Design") zijn in staat om een breed scala aan handlingtaken uit te voeren in hygiënegevoelige omgevingen, waaronder laboratoriumautomatisering, de farmaceutische sector en de voedingsmiddelenindustrie.

 
Ze voldoen aan de strenge eisen van steriele en cleanroomomgevingen: naast het feit dat ze geschikt zijn voor gebruik in hygiënische omgevingen tot het hoogste reinheidsniveau van GMP Klasse A in overeenstemming met EHEDG, EN 1672-2 en ISO 14159, voldoen ze ook aan cleanroomklasse in overeenstemming met ISO 14644-1, cleanroomklasse 5 in het geval van de HD7 en cleanroomklasse 4 in het geval van de HD8, volgens de meet- en evaluatieprocedure gedefinieerd in ISO 14644-14. 
 

 

Hygiënisch ontwerp

De voorwaarde hiervoor is een hygiënisch ontwerp: dit is waar de expertise van het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA in is verwerkt. De Motoman HD7 won onlangs een van 's werelds grootste ontwerpwedstrijden - de Red Dot Award: Product Design 2024. Het Red Dot label wordt internationaal erkend als een van de meest begeerde kwaliteitslabels voor uitmuntend design. 

De nieuwe manipulator is voorzien van specifieke details om het reinigen te vergemakkelijken, waaronder een speciale asafdichting en een afgerond ontwerp, geheel zonder externe schroeven, spleten of uitsparingen. Bovendien zijn er oppervlakken en materialen gebruikt die mechanisch en chemisch bestand zijn tegen het soort stoffen en reinigingsmiddelen die gewoonlijk voorkomen in de biowetenschappen-, chemische en voedingsmiddelenindustrie. 

De hoogste beschermingsklasse IP69K en een bijzonder glad oppervlak (oppervlakteruwheid < 0,8 Ra) minimaliseren de hechting van vuildeeltjes en micro-organismen. Het reinigen wordt verder vergemakkelijkt door het feit dat de kabels (bv. voor perslucht) binnenin de robotarm lopen, en door de voet van de robot kunnen worden geleid. Andere voordelen zijn de lage uitstoot van deeltjes (ISO klasse 5 voor de HD7 en ISO klasse 4 voor de HD8) en het gebruik van food-grade vet (FGG). 
 

Krachtige laboratoriumrobots voor de Europese markt 

De nieuwe serie wordt geïntroduceerd met de HD7- en HD8-modellen, met een draagvermogen van respectievelijk 7 kg en 8 kg. Ze worden geproduceerd in de Europese Yaskawa fabriek in Kočevje, Slovenië, waar ze ook zijn ontwikkeld. De Yaskawa HD-serie is gebaseerd op de krachtige 6-assige robots uit het gerenommeerde Yaskawa GP-assortiment

Net als de Motoman industriële robots maken ze gebruik van Yaskawa's nieuwste Sigma 7 servoaandrijftechnologie, waardoor een extreem hoog niveau wordt bereikt op het gebied van beweging, versnelling en precisie. Het bewegingsbereik van as 1 is +/- 180°. De robots kunnen worden gecombineerd met de universele YRC1000 robotbesturing of de YRC1000micro compacte besturing, die beide een breed scala aan moderne opties bieden op het gebied van besturing, communicatie, veiligheid en software.