Verdere assemblage- en distributiefaciliteiten voor robots in Kočevje

Nieuwe investering voor Yaskawa in Slovenië

Yaskawa blijft zijn productie- en distributiecapaciteit voor robots in Europa versterken met een investering van EUR 31,5 miljoen in Slovenië. Op 24 april markeerde een ceremonie waarbij de eerste steen werd gelegd in Kočevje, Zuid-Slovenië, de start van de bouw van een nieuw Europees Robotica Distributiecentrum en een nieuwe assemblagehal voor robotlassystemen.

Het nieuwe distributiecentrum creëert een centraal punt voor de ontvangst en uitvoering van robotorders in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Na de opening in het boekjaar 2025 zal de capaciteit toenemen en tegen FY2027 verwacht Yaskawa dat Kočevje minstens 80% van de orders in de regio zal afhandelen.

“Met één voorraadlocatie voor al onze robots, plus lokaal ontwikkelde accessoires en opties van derden, zal het nieuwe European Robotics Distribution Centre onze productiviteit en efficiëntie verbeteren - en natuurlijk de tevredenheid van onze klanten”, aldus Marcus Mead, Executive Officer, Chairman & President van Yaskawa EMEA.

Op het evenement waren aanwezig: de Sloveense premier Dr. Robert Golob, Matjaž Han, minister van Economische Ontwikkeling en Technologie, en Dr. Vladimir Prebilič, burgemeester van Kočevje en voormalig presidentskandidaat.

“Alleen door meer kennis en innovatie kunnen we het concurrentievoordeel van onze economie behouden,” zei de heer Golob. “Ik ben erg blij dat we vandaag, nu we het hebben over prestaties uit het verleden, al kunnen praten over toekomstige projecten die de samenwerking met Japan verder zullen versterken. En dit project van vandaag is niet alleen een symbolische stap voorwaarts, maar het is meer dan dat. Het beste resultaat kan worden bereikt wanneer mensen samenkomen, het bedrijfsleven, de lokale gemeenschap en wanneer bovendien de staat wat hulp biedt.”

Ambitieuze uitbreidingsstrategie in Europa

Yaskawa volgt een ambitieuze uitbreidingsstrategie in Europa. Het doel is om op middellange termijn een van de toonaangevende fabrikanten van industriële robots in Europa te zijn. In de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf hierin ongeveer 100 miljoen euro geïnvesteerd.

Zo werd onlangs nog een nieuwe productiehal in gebruik genomen op het hoofdkantoor van de Europese Robotica Divisie in Allershausen bij München. Hier heeft Yaskawa 10.000 m² extra ruimte gecreëerd voor systeembouw. Verdere productie- en kantoorruimte is ook gecreëerd in Nantes in Frankrijk en Torsås in Zweden.

In het tweede deel van de investering in Kočevje zal Yaskawa een nieuwe assemblagehal creëren voor de bouw van grote robotlassystemen. Het in 1996 opgerichte groepsbedrijf Yaskawa Ristro verhuist zijn activiteiten naar Kočevje vanuit zijn huidige basis in Ribnica, 15 km naar het noordwesten.

Kočevje, 60 km ten zuidoosten van Ljubljana, is de locatie van Yaskawa's eerste Europese robotfabriek, die in 2018 in productie ging. Naast Motoman robots produceert Yaskawa ook lasoplossingen en systeemcomponenten in Ribnica en op andere locaties in Slovenië.