Servotechnologie brengt omsteltijden terug van één dag naar een halfuur

De wereldwijde vraag naar desinfecterende handgels heeft gigantische proporties aangenomen als rechtstreeks gevolg van de Covid-19 pandemie. Belangrijke schakel in dit verhaal is de verpakkingsmachine. Die moet er immers voor zorgen dat de producten naadloos functioneren in dispensers. Een kolfje naar de hand van Scaldopack dat gespecialiseerd is in stand-up pouches. Samen met de technologie van Yaskawa ontwierp dit bedrijf een machine die flexibel kan schakelen tussen verpakkingen en tegelijk stabiel en betrouwbaar tot 70 verpakkingen per minuut produceert. Een sterk staaltje technisch kunnen.

Wat doe je als je niet de juiste machine vindt om je verpakkingen te produceren? Voor Scaldopack betekende dit de ommekeer in zijn activiteiten. Sinds 2013 werpt deze onderneming zich op als machinebouwer gespecialiseerd in stand-up pouches. CEO Harald Saelens: “Deze verpakkingen hebben een enorm groeipotentieel. In vergelijking met hun ‘beste concurrent’ hebben pouches slechts 30% van het materiaal nodig. De volgende generatie zal zelfs 100% recycleerbaar zijn. Het zegt iets over de duurzaamheid van deze verpakkingen, maar het biedt tegelijk een economisch argument nu de prijzen van kunststof de hoogte zijn ingeschoten sinds de coronapandemie. Tegelijkertijd zijn stand-up pouches best-in-class op vlak van marketing. Omdat er met een plat vlak gewerkt wordt, zijn er eindeloos veel mogelijkheden om de communicatie over het product vorm te geven.”

 

Flexibele servomotoren cruciaal

Waarom zijn stand-up pouches nog niet zo sterk aanwezig in beeld? Deze verpakkingen laten zich niet zo makkelijk produceren. Dat verklaart meteen deels de mooie groeicurve die Scaldopack neerzet. “De handling en de afvulling is allerminst evident. Wij zijn een van de fabrikanten die het technisch in de vingers hebben om daar goed werkende oplossingen rond af te leveren”, vertelt Harald. Bescheidenheid siert, maar dankzij Scaldopack staat België weldegelijk op de wereldkaart wat de productie van stand-up pouches aangaat. De machines van het Kortrijkse bedrijf onderscheiden zich onder meer door de flexibele servomotoren die meerdere verpakkingen aankunnen. “Onze omsteltijden blijven beperkt tot een halfuur, terwijl die anders snel een dag in beslag kunnen nemen. Daarnaast zetten we in op toegankelijkheid en remote access. Alles draait voor onze klanten om uptime. We bouwen onze machines zo op dat zelfs wanneer er zich een probleem voortdoet, deze zo snel mogelijk weer aan het produceren zijn.”
 

Standaardmachines op maat

Een recent voorbeeld van zo’n project waarin Scaldopack zijn troeven op tafel legde, was de bouw van een verpakkingsmachine voor het afvullen van handgels. Sinds het begin van de coronapandemie zijn de dispensers waar deze stand-up pouches uiteindelijk in terechtkomen gemeengoed geworden in het maatschappelijk leven. De machine bestaat uit twee standaardproducten van Scaldopack, enerzijds een laadstation met carrousel voor het zeer snel aanreiken van de pouches en anderzijds een lineaire oplossing voor het uitvoerstation waar het betrouwbaar afvullen en afsluiten gebeurt. Harald: “Standaardmachines ja, maar we passen ze aan om volledig aan de wensen van de klant tegemoet te kunnen komen. Deze machine zal in productie 70 verpakkingen per minuut stabiel kunnen afvullen. Het unieke aan dit project is de sluiting omdat er meestal met doppen wordt gewerkt. Voor deze klant, een producent van handgels die wereldwijd actief is, klikt de machine bovenop de pouch een handpompje vast.”
 

 

Alle motoren getuned op één middag

Een van de belangrijkste onderdelen in het concept van Scaldopack zijn zoals gezegd de servomotoren. Waar de Kortrijkse machinebouwer vroeger gebruikte maakte van twee merken, zet het vandaag resoluut in op de servomotoren van Yaskawa. “We hadden behoefte aan meer snelheid en stabiliteit en kwamen zo quasi automatisch bij Yaskawa uit. De samenwerking loopt nu al zo’n twee jaar waarin deze motoren zich als zeer betrouwbaar bewezen hebben. In deze machine zitten er zo een veertigtal uit de Sigma-7 reeks. Ze werken perfect zoals het hoort. Met het autotuningspakket erbij, hoeven we nog slechts 40% van de motoren zelf af te stellen. Een cijfer dat eigenlijk nog hoog ligt, net omdat het zo een dynamische machine betreft. De rest gebeurt volledig automatisch, waardoor we flink wat tijd kunnen uitsparen. Om een idee te geven, alle motoren hebben we op één middag getuned. Niet slecht, hè?”, vertelt Harald met een knipoog. “Bovendien zijn we bijzonder tevreden over de service en ondersteuning van Yaskawa. Competente medewerkers die vlot bereikbaar zijn, wanneer we tegen een probleem aanlopen. Dat maakt echt het verschil.”
 

Eerste integratie met robot voor nog meer flexibiliteit

Voor deze machine pakt Scaldopack voor het eerst ook uit met de integratie van een Yaskawa SG650 SCARA robot. “Omwille van de flexibiliteit”, beklemtoont Harald. “Om verschillende formaten van zakken te gebruiken, maar ook om alle vrijheid te hebben in de positionering van de schenktuit. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak onder hoek, 45°, 30° of 10° of off-centre, met een volledige contour of zonder. Met de robot maakt het helemaal niet uit hoe de eindklant het wil. Hij kan alles aan, zodat de producent flexibiliteit krijgt.” Dat het Yaskawa werd was een evidentie voor Scaldopack. “Ik zag het nut niet om naar een andere fabrikant over te schakelen. De robot beschikt over de juiste specs qua snelheid en nauwkeurigheid en er zijn ook veel voordelen door voor dezelfde fabrikant te kiezen. De leercurve was een stuk korter bijvoorbeeld.”
 

 

Direct drive motor kan real-time corrigeren

Een tweede opvallende aanwezige en nieuwkomer in deze installatie van Scaldopack is de direct drive motor van Yaskawa, ook uit de Sigma-7 reeks. Harald: “Die zijn misschien niet zo courant in de verpakkingsmarkt, maar perfect op de leest van deze toepassing geschoeid. Wanneer je met een klassieke transmissie werkt, zal je altijd geconfronteerd worden met speling. En hoe langer de armbeweging, hoe meer speling er optreedt. Direct drive motoren hebben daar geen last van. In combinatie met artificiële intelligentie, meet de motor in real-time tijdens productie de verpakkingen en kan hij de positie nog corrigeren wanneer nodig. We kunnen dus live tijdens de beweging nieuwe coördinaten doorgeven, zonder schokken of andere neveneffecten. Dat maakt dat onze machine weer nauwkeuriger en dus beter kan werken. Met het bieden van technische meerwaarde willen we ons onderscheiden op de markt en daar is Yaskawa de perfecte partner voor.” 
 

Gedeelde DNA

De integratie van de direct drive motor liep overigens van een leien dakje. Het hoeft geen betoog dat Harald dan ook bijzonder fier is op het geleverde werk en de samenwerking met Yaskawa. “Ze denken even hard met ons mee net zoals wij doen met onze klanten. Dat gedeelde DNA maakt het makkelijker om complexere projecten zoals deze tot een goed einde te brengen. Zelfs wanneer we het ons niet gemakkelijk maken en nieuwigheden introduceren. Maar als het de juiste toepassing is, loont het om dat stapje verder te gaan voor de klant.”